Bewegen is de essentie

Bewegen is de essentie

Joseph (Joe) Pilates hield niet van pietlutten op perfectie waardoor je het lichaam vastzet en niet meer durft te bewegen. Het draait juist om beweging. De oefening bewust uitvoeren en er geconcentreerd voor gaan. Een actieve modus van het hele lijf bij elke oefening. Want elke pilates oefening is voor het hele lijf en maakt sterker en soepeler. Movement stretches and strengthens you!

Less is more

Less is more

Het motto ‘less is more’ komt in deze methode tot z’n recht: liever een paar keer de beweging bewust uitvoeren dan 20 keer maar wat ‘aanklooien’. Dat komt de efficiëntie en effectiviteit van de training ten goede. Ik ben een enorme fan van de dynamische methode en dat draag ik graag uit.

Gezond en fit

Gezond en fit

Het doel van de Joseph Pilates methode en oefeningen is om mensen te trainen naar een fit lijf zodat je daar in je dagelijks leven plezier aan beleeft. De kracht van de methode zit in de eenvoud. Je hoeft enkel de oefeningen te doen en te herhalen met een proactieve houding. Kalm en vastberaden, zonder te piekeren, met plezier bewegen.

Pilates apparatuur

Pilates apparatuur

Joe ontwikkelde in zijn leven honderden oefeningen (600+) en ontwierp diverse apparaten om mensen beter te laten bewegen o.a. door middel van weerstandsveren. Al deze apparaten dagen je, op hun eigen manier uit en helpen je tegelijkertijd de juiste richting in.  Bijvoorbeeld The Reformer, The Cadillac, The Wunda Chair, The Table, The Guillotine, The Spine Corrector hebben allemaal hun specifieke doel.

Take control

Take control

Joe zag dat beoefenaars regelmatig afhankelijk bleven van instructies van de trainer. Hij ontwikkelde een concept waarin de beoefenaar de oefeningen eigenmachtig maakt. De aandacht is bij de uitvoering, intensiteit en voortgang. De beoefenaar kan zijn focus houden op de beweging en boekt zo betere resultaten.

Publiek

Publiek

Toen Joe zijn studio in New York opende, trok hij vooral dansers, acteurs en atleten aan die sterker, soepeler en fitter wilden worden. Nog steeds vinden sporters en allerlei professionals hun weg naar pilates. Maar pilates is natuurlijk voor iedereen die zijn lijf beter wil laten bewegen.

Stokje doorgeven

Stokje doorgeven

Joe gaf nog training toen hij in de 80 was. Nadat hij op 87 jarige leeftijd overleed, zette zijn vrouw Clara zijn werk voort, samen met studenten die hij trainde. Romana Kryzanowska is daar een bekend voorbeeld van. Door deze studenten zijn verschillende stromingen ontstaan waardoor de methode versnipperd is geraakt.

Nieuwsgierige rebel

Nieuwsgierige rebel

Mijn trainer Javier Velazquez was professioneel danser en dus altijd al bezig met ultiem bewegen. Daarom wekte de originele Joseph Pilates methode ook zijn interesse en heeft hij zich erin bekwaamd. Hij heeft alle oorspronkelijk oefeningen opgediept. Tegenwoordig brengt hij zijn schatrijke ervaring over aan zijn ‘apprentices’ middels de ‘The Pilates Art Education’ bij Pilates Rotterdam waar ik een van de gelukkige leerlingen ben. Zijn missie is; deze enige echte Joseph Pilates methode laten excelleren. Hij is als een van de weinigen echt in de krochten van de methode gedoken en heeft de essentie weer tot leven gewekt. Maar dat is niet het enige; hij bestudeert en implementeert allerlei oude en nieuwe wijsheden over hoe je lijf en je hoofd in beweging gebracht worden. Zijn brede kennis en kunde en zijn begeesterde en eerlijke manier van trainen waarin hij taboes uit de weg ruimt, maken hem een geweldige en integere trainer.

Enthousiast? ~ boek een sessie!

Enthousiast? ~ boek een sessie!